Letter to My Ginger Bread Man


To:
My Ginger Bread Man a.k.a Mr. Aish Ilman
Bilik Utama Ibu Ayah
Menumpang Katil Ibu Ayah
Shah Alam, Malaysia

From: 
Ibu 
Rumah Ibu dan Ayah
Shah Alam, Malaysia

Per: Mesej untuk Ginger Bread Man

Merujuk perkara di atas,

Ginger Bread Man dah besar da kan nak..tak lama lagi nak masuk dua tahun da.. sekejap je masa berlalu.. ibu masih ingat macam mana rasa sakit melahirkan ginger bread man nie.. 

Ibu love you soooooo much sayang.. nanti bila da besar kan.. jadi anak yang soleh  yer...
Jadi orang yang berguna k..nanti bila besar jadi guardian untuk your adik adik k.. especially adik aziz.. sapa buli dia kat sekolah.. kamu buli orang tu balik k... n be a strong brother k...

Ginger Bread Man nanti bila da besar  boleh la teman ibu gi pasar beli ikan.. ayam ...
lepas tu teman ibu bawak keta amik ayah.. amik adik.. lepas tu kiter buat cake sama sama kat dapur nanti.. kiter buat semua benda sama sama k..

so remember this... i'm always love you and always doa untuk kamu supaya kamu di lindungi dan di berkati... luv you to the maxxxxxx sayang..

muahhhhh xoxo...


Yang menyayangi mu

Ibu kamu



video


video


maaf la kalau yang baca tu rasa merapu n meraban kan..

till next entry !!

Insurance for Kiddo ?

Assalamualaikum



apa pendapat korang?




perlu tak insurance untuk anak2?

yay or nay?




Ini pendapat nad.. bagi nad selepas berlaku beberapa kejadian yang melibatkan anak.. nad terus tukar persepsi dalam insurance nie.. for me yes! you should have insurance for your kiddo.




y?




this is my story from seorang yang sceptical about insurance..




yes.. nad nie seorang yang sceptical about insurance. bagi i bila orang insurance telephone nak cakap pasal promo nie la.. promo itu la.. package ni or package tu.. nad terus cakap
 ' i'm not interested'. masa tu la nad n mr shuben pikir.. takpe kiter pakai insurance company je.. then ramai gak cakap.. guna je insurance company je... jimat.. tak perlu nak bayar monthly.. guna je benefit tu... jadi memang kami tak nak la amik insurance nie.. 


untill one day..

aziz sakit n batuk berpanjangan.. tak silap masa tu umur dia 4 month ++.. if sapa yang follow my IG & FB.. memang aware masa tu aziz batuk lama sangat.. almost 1 month.. da bawak gi klinik pun tak baik.. try cara alami pun tak baik gak.. jadi one day tu nad bawak la gi hospital after bb sitter dia call n cakap aziz tak boleh nak bernafas sangat.. bila dr check, rupanya aziz kena bronchitis. then dr cakap lendir sangat banyak n ada wheezing sound kat paru2 dia.. so dr push untuk admit sebab nak bagi antibiotic and nak sedut kahak dia sebelum paru2 dia kena infection... 

jadi kami pun dengan confident cakap ok.. masuk la.. guna insurance tempat kerja la.. 

so dengan confident bagi la kad insurance family company hubby.. lepas menunggu almost 15 minutes.. tiba2 bahagian admission cakap nama aziz tak registered dalam insurance tu.. 

wahhh masa nie hubby da mengelebah.. nad relax lagi.. then cakap takpe.. guna insurance company nad.. so after 10 minutes.. bahagian admission bagitaw benda sama.. yang nama aziz takde dalam list.. 

wah masa nie da cuak.. mr shuben pun cuak gak.. then dia call hr opiz dia n tanya kenapa nama aziz tak de dalam insurance company.. sebab masa aziz lahir dalam sebulan tu dia da register da kat hr opiz dia tu... sepatutnyer after 14 hari da masuk da dlm coverage kan..

so bila check. rupanyer hr opiz dia tak buat kerja.. means masa mr shuben submit borang registration tu.. dia buat ikan perkasam je kat opiz.. wah masa nie hubby da bengang da.. plus hr opiz dia cakap.. "you bayar la cash then claim".. wah masa nie hubby cakap la kat dia.. "meh ko bagi 3 ribu kat aku.. aku bayar kat hospital nie" baru terdiam hr dia.. 

then hubby report kat manager dia to take action sebab hr dia tak buat kerja.. bila da kena sound camtu baru la terhegeh2 hr dia nak call insurance n registered.. n of coz it takes few days to active the coverage kan...

then my company plak... sebab nad in hr department.. so when i start je masuk opiz.. i terus send email to insurance broker untuk register aziz.. then my case plak.. the insurance broker tak buat kerja gak.. tak submit nama aziz untuk active kan coverage dia.. then apa lagi la.. i terus la marah.. memang kena marah.. but luckily insurance broker tu admit mistake dia.. memang masa nie frust betul la guna insurance company nie.. tak secure langsung.. if anything happen to  family la.. camne? 

bukan semua orang berduit nak bagi deposit kan.. 

y nad gi kpj instead gi hospital gov.. sebab masa tu pikir boleh guna insurance company la.. n memang niat nak admit kan aziz untuk futher check up.. sebab aziz da batuk teruk sangat.. if gi gov hospital.. asyik cakap takde pape je.

Jadi nad tanya  kat kpj if nak admit, berapa deposit if tak guna insurance.. sekali dia cakap deposit 4 ribu.. wah mana ko nak cari on the spot deposit tu kan.. da la masa tu pukul 4 petang.. of coz if nak kuarkan duit asb pun memang tak boleh la waktu tu... 

jadi kami buat keputusan untuk refer pergi PPUM

so we talk to the Dr.. and inform about the problem.. then mintak surat refer to PPUM..
Dr tu very understanding and bagi surat refer to PPUM for futher check up..

then kami ke PPUM next day bawak aziz.. tapi PPUM tak nak admit.. sebab dia cakap aziz nyer condition tak teruk.. so dia bagi ubat n ajar camne nak keluarkan lendir dari hidung aziz tu.. 

so di ringkaskan cerita.. aziz makin teruk gak.. untill one night tu muka dia da biru bila asyik batuk2 n dia sukar nak bernafas sanat.. tengah malam kami ke kpj bawak dia.. sebab kpj paling dekat dengan rumah.. 

sebelum tu i call insurance to make sure nama aziz da registered.. 

alhamdullilah.. malam tu gak aziz masuk hospital and kena nabulizer on the spot.. 

sapa2 yang follow my IG n FB.. tahu la raya puasa tahun nie kami beraya kat hospital..
aziz kena admit dekat seminggu... 

so dari kejadian nie.. kami realize yang kami perlu amik insurance untuk anak2.. bukan sebab nak tunjuk ko banyak duit ke apa ke.. tapi untuk keselamatan dan keselesaan anak2.
tak bolej nak harap insurance tempat kerja nie.. sakit hati bila dorang nie tak buat kerja sangat.. gerammmmmm !!!!

after survey few package insurance.. and some of my frenz kenalkan kawan2 dia yang ejen insurance... akhirnyer i decide nak amik Prudential BSN Takaful dengan Ejen Niki.

Memang dia the best ajen i rasa.. dia datang jumpa i n brief very details on setiap package yang dia suggest..

dalam banyak2 ajen yang i jumpa... first time i jumpa dia.. terus i decide nak amik dengan dia.. 



aziz n aish medical card n my agent business card

entry nie bukan di tulis untuk promote purpose.. but entry nie adalah pendapat dan pandangan nad sendiri.. which as a parents kiter nak dapat kan terbaik untuk anak kan.. 
jadi memang nad sokong seratus peratus.. yang parents kena amik insurance untuk anak..
if berkemampuan amik la insurance untuk anak2.. amik package yang bermanfaat untuk dorang.. 

macam nad amik package medical card and also investment untuk education dorang.. 
bila di pikirkan.. tiap2 bulan nad boleh shopping online beli baju n bagai sampai beratus kan.. but berkira nak bayar insurance anak kan..

then bila tragedi nie happen to me.. terus i realize that memang i kena amik insurance untuk my boys ( nie la orang kata da terkena baru nak sedar kan! padan muka ko nad :) )

heheh bila da amik nie.. alhamdulillah lega rasanya..

kalau korang nak amik insurance dengan ejen yang i amik nie.. please call her and buat appointment dengan dia.. korang boleh tengok details dia kat gambar di atas.. zoom it

alhamdulillah.. dia ajen yang bertanggungjawab dan memahami

thanks niki.. 

nie la niki.. dia datang melawat aziz masa admit hari tu





kiter happy bila anak2 pun happy kan.. 


budak sakit sampai sebulan nie kan.. geram je tengok dia..  :)


till next entry ya !





Si penakut naik lif

Assalamualaikum

nak share something yang funny... 
Aish this note for your dear... kamu kena tahu yang kamu nie masa kecik takut naik lif yer.. 
aish si penakut lif naik lif.. hahha

baru perasan yang aish sebenarnya takut naik lif.. 
mula2 tak perasan yang dia nie seorang yang takut naik lif.. but mr shuben yang perasan anak dia nie penakut naik lif..

selalunyer bila dia naik lif,.dia akan statik n pandang ke bawah lepas tu tangan tu akan di gengam n lepaskan banyak kali..
kalau dia rasa tak secure agaknyer.. dia akan mengesot cari dinding lif... 
bila pintu lif buka.. cepat2 dia keluar.. lepas tu bila keluar.. dia akan berhenti dan akan pandang ke belakang baik pintu lif tu.. 

haha sangat chomelllll..

susah gak kalau ada anak yang takut naik lif nie... 


video

kelakar la kamu nie aish... 

but addorable n chomell.

luv u to the moon and back and to the moon again and back again..

hehe camne yang lain?
camnie gak baby korang...



Bila Aish Balik Kampung

Assalamualaikum

haha nie la gelagat aish bila balik kampung.  sekarang aish dalam alam menexplore dan memproses untuk pemahaman dia.. sekarang aish sangat petah bercakap dan sekarang aish sangat laju berjalan.. selain itu aish sekarang sangat la kuat makan dan juga sangat kuat tengok kartoon upin n ipin yer... hurm..
alhamdulliah bulan 11 nanti genap la umur aish 2 tahun. alhamdullilah aish membesar dengan sihat dan bijak.. hehe.. cucu kesayangan atok n nenek dia tu.. memang cerdik budaknyer.. hehe

aish selalu ikut atuk n nenek dia balik kampung if nad ada kelas on weekend. ye la sapa nak tengokkan dia if nad de kelas kan.. sejak aziz ada nie.. aish memang rajin ikut atuk n nenek dia balik kampung.. yela.. hubby bukan boleh handle sekali dua anak tu.. mak ai mahu pengsan dia kalau kena jaga aish and aziz...

so ini la aktiviti aish di kampung.. berjalan2 tengok haiwan2.. bergaul dengan sepupunyer

















last but not least... sayang benar kat adik nyer
tak sabar nak dukung adiknyer..



Akhirnya impian mak tercapai!!!!

Assalamualaikum

haha saja je nak buat entry pasal mak kiter sikit.. 

akhirnya impian mak tercapai.. 

apakah impian dia tu?

impian dia nak gi UK.. nak buat Euro trip..

pergi bukan sekejap ko.. pergi duk sana sampai 4 bulan..

nasib baik la ada anak yang belajar kat sana..

my brother tengah futher study kat sana.. so kesempatan itu mak pun amik la kesempatan

 nak duk sana n beraya kat sana.. nak merasa snow katanyer.. nak beraya kat sana la.. 

jangan tak balik sudah mak oiiiii...

apapun alhamdullilah.. tercapai impian yang dah lama terpendam kan..

nie plak sebelum balik mesia dia nak gi canada melawat my cousin yang baru je fly ke sana... 

pape pun mak.. tak kisah la nak gi mana sekali pun.. janji nanti balik yer..

penat la nak tango selalu.. nnt balik jaga cucu plak yer..

haha cucu mak da nak berjalan da nie.. so kena la balik cepat yer... 

layan kan la mak aden nie... 



bercita2 nak belajar.. dapat baca buku kat library pun jadi la..
dapat masuk lecture hall lagi.. 

my  mum n my brother ( masih single tu..)
beraya haji di sana...




dah  macam refugee plak pun ada.. \
hahahahahha

before fly to UK..
my sis, my mum & my Bro
masing2 single belaka...



my big family.. n soon future family.. heheh

the guys.. ooh yang baju merah n ketayap tu.. my father..

my sis n mom n en somi...

memory of amsterdam



cita cita nak naik bus double decker kat london..
tercapai gak ko cita2 mak..
ok mak.. semua impian da tercapai..
nanti balik jaga cucu yer... hehehe


odw to zurich.. 1 week of euro trip




paris

eiffel tower


buckingham palace



beria yer mak menyapu sampah kat umah azri tu..
aisshhhh

happy face

at schiphol airport


so itu la... tercapai dah semua impian dia.. 
so mak if you read this.. balik nie boleh la mak jaga cucu yer..
semua impian da tercapai..

bila nad nak gi sana? insyallah.. nnt bila ko convo azri yer!!
nak bawak askar dua orang tu kena tunggu dorang besar..

boleh gi tengok ko n nurin sekali..

owh mak nnt balik, jangan lupa beli banyak barang  yer..
hehehe



owh pic kat bawah nie my kuzen yang super vogue de vass
sambung belajar kat toronto..
so nurin nugee.. all the best k..
will come to your place nnt
insyaallah..



dah semua orang nak futher study kat oversea nie..
tiba2 rasa teringin nak futher study ke sana plak..
insyaallah.. pasang impian.. 
insyaallah termakbul..

sooon... kena tunggu anak2 besar dulu..


mak!! picture of your cucu..



miss them ?






Aziz & Aish Selsema

Assalamualaikum

Entry sepantas kilat untuk hari ini..
Tengah sibuk kat opiz nie.. so dapat up dulu entry yang pending dekat seminggu nie

orait 2 minggu lepas aziz and aish di serang selsema..
so paham la kalau baby and budak2 nie kena selsema 
asyik cranky je.. n tak boleh nak berenggang ngan  nad..

paling teruk bila malam.. sebab dorang susah nak tido
sebab hingus block penafasan tru hidung dorang..

jadi apa solution nad buat.. 
nad buat minyak bawang putih.. cara buat minyak nie my WA group  jengkarian yang ajar.. (thanks guys for the advice.. appriciate it)

meh nad ajar for mummy out there camne nak buat minyak nie..

bahan - bahan


Bahan - Bahan
minyak - nad guna virgin olive oil from Palestine
3-4 ulas bawang putih
garpu

Cara - caranya

1. layurkan bawang putih tu di atas api dapur sampa dia lembik..macam da itam2 sikit. terpulang kalau nak kupas kulit bawang putih tu or not.. both are ok..

2. bila da layur n da lembik masukkan dalam tupperware yang sesuai then masukkan minyak tu.. then penyek2 kan sikit bagi juice bawang putih tu keluar..

3. then tutup bekas tu the biarkan dalam 1/2 hour bagi dia mix well ngan minyak tu.. sedap taw bau nyer.. hehe

4. so boleh la guna kat anak



cara nak apply kat anak
1. bila anak nak tido.. sapukan sikit minyak kat dada dia.. belakang dada dia.. n bawah hidung dia sikit.. boleh letak sekali sahaja or byk kali.. depend pada keselesaan anak ok..
2. nnt lama2 korang akan perasan anak korang akan selesa tido.. 
satu lagi.. korang buat minyak tu boleh di simpan dalam 1minggu or dua minggu.. nad simpan 1 minggu je.. kalau ada balance lepas tu nad buang.. then buat yang baru balik
2. nnt lama2 korang akan perasan anak korang akan selesa tido.. then hingus pun akan berkurangan..

dan satu lagi tips.. 

korang boleh tumbuk lumat bawang putih tu.. then letakkan dalam sock baby anda.. insyaallah selsema dia akan kurang.. nad buat dua2 tu kat aziz.. but aish nad letak minyak jer... 


 bawang putih nie selain dari bagus untuk masakan.. banyak kebaikan nyer lagi..
korang boleh baca akan kebaikannyer yer kat bawah nie

Khasiat bawang putih mentah

  • Dapat meredakan demam + selesama
  • Merendahkan tekanan darah
  • Memiliki tindakan hipertensi + antikoagulan + anti-trombotik dan keupayaannya untuk mengurangkan aterosklerosis berkaitan dialami dalam arteri kita
  • Membantu mengawal gula dalam darah
  • Mengurangkan pengumpalan platelet + pembekuan darah = sekali gus mengurangkan strok
  • Mengelakkan + merawat jangkitan bakteria + virus + kulat
  • Merawat parasit dalaman dan luar seperti kutu + nyamuk. Mana yang nak pergi Camp bawa xtra garlic
  • Boleh membunuh beberapa jenis bakteria yang telah menjadi imun atau tahan antibiotik moden
  • pengambilan bawang putih boleh mengurangkan risiko membangunkan beberapa jenis kanser, terutamanya kanser saluran gastrousus. Boleh baca Bawang putih juga penawar kanser
  • Meningkatkan tahap antioksidan keseluruhan badan + merupakan sumber selenium = ubat anti-kanser yang kuat
  • Mengalami penyakit kaki makan air? Letakkan beberapa kepingan bawang putih segar atau beberapa bawang putih yang dihancurkan dibahagian antara jari kaki anda. Balut dan biarkan untuk beberapa jam = 6 jam.
  • Menunjukkan sifat2 ajaib dalam merawat keracunan logam berat seperti plumbum + merkuri + kadmium + arsenik + tembaga. Jika terkena salah satu logam tersebut dalam badan maka cepat2 kunyah bawang putih mentah
  • Menyembuhkan bisul + kudis. Hancurkan bawang putih dan tepekkan atasnya. Biarkan hingga kering dan ulangi amalan ini hingga kudis sembuh
  • Untuk menghilangkan ketuat atau kutil iaitu lebihan daging kulit seperti tahi lalat hidup. Ambil beberapa kepingan bawang putih dan letak pada ketuat tersebut. Ulangi hingga ketuat itu tanggal


orait so mummy boleh la try buat cara alami nie.. 
insyaallah akan sihat anak tu.. oo selain tu jangan lupa yer niat masa sapu kan minyak tu kat anak.. niat supaya anak kiter cepat sembuh.. 

orait got to go.. kerja da memanggil...

selamat mencuba yer mummies.. !!



sharing is caring!!

thank you for reading this entry!!




Our New Home Soonnnnnn!!


Assalamualaikum

Our new home soon!!

dah nak siap dah pun

huh pening gak beli rumah nie yer.. 

ingat senang je macam ABC

paling pening bila tang bank and progress payment

pape pun alhamdulliah

dijangka dapat kunci tahun depan

as per agreement 24 month

lepas nie banyak la duit nak keluar.

kalau korang nak tahu details pasal rumah nad nie and kat mana nad beli?

korang boleh baca entry nie




view from depan



my ruang bawah.. anyone ada idea untuk rumah yang dapur dan ruang tamu nyer sekali

mengadap tangga

dari luar























ok dah tour kan

sekarang nie nak kumpul idea camne nak decorate rumah

adoi kena cari duit lebih nie

kena pikir camne nak cari duit lebih nie.. hahaha

ok la.. jumpa next entry nanti yer..


Thank you for reading this entry!





 
Copyright © Nadira Ismail | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in