Experience Bersalin di PPUM

Any woman in this world.. once dah taw yang diri anda hamil, for sure you girls will thinking few question as below rite:

1. owh i'm pregnant! it's true?
2. owh i nak bersalin kat mana yer?
3. hurm anak lelaki or anak perempuan  yer?
4. owh sakit tak bersalin tu?
5. owh apa yer nak beli n nak baby checklist!!!? (nie selalu kalau ko anak pertama la kan)

but usually, most mother to be will thinking, kat mana aku nak bersalin? 

sebab if kiter dengar stori mori orang yang dah ada experience nie, macam2 citer kiter dengar pasal bersalin nie.. ada yang takut nak bersalin kat government sebab takut service nyer cam haram or takut nurse2 nyer tak layan and paling best nad penah dengar if bersalin kat gomen nie sakit nyer xtra ordinarary ( masa dengar nie blur giler.. ada ek camtu )

ada yang pikir if bersalin kat swasta service nyer tip top i love you and bersalin tu mesti tak sakit.

tapi kat sini nad nak bagitaw.. kalau ko bersalin kat prince court sekali pun, sakit bersalin tu tetap la sama.. betul tak?

for me,once taw dah mengandung, i decide nak bersalin kat PPUM. 

Y? 

don Ask! 
hahaha

antara reason!

1. nak bersalin kat swasta? omak ai,, onkos nyer takde
2. nak bersalin kat kerajaan? temujanji checkup kena follow dorang ( part nie yang susah if ko berkerja swasta)

so y i choose ppum? the main reason nyer sebab boleh adjust2 temujanji ngan doc, plus harga tuk bersalin pun agak affordable la.

masa first checkup kat ppum, nad decide nak checkup every friday, memang every friday la aku dapat smp la bersalin. and kedua wad nyer cantik sangat and ketiga nurse2 nyer baik la.

my experience bersalin kat situ memang amazing, nad bersalin on 19th November 2012, so nak di jadikan stori, malam sebelum tu dah contraction tapi tak kerap, contraction start dari kul 8 malam smp la kul 3 pagi.. memang masa contraction tu tak boleh tido, sebab perut memulas2 sakit.. tapi sakitnyer boleh tahan... 

nak taw camne sakit contraction? sakit nyer cam sakit period pain, plus pinggang ko cam nak di cabut la.. tapi contraction nad datang every hour..so lepas hilang contraction tu nad dapat la tido smp la kul 6 pagi.. bangun subuh, siapkan hubby nak gi kerja and smbung tido balik.. masa sambung tido balik tu kepala da sakit sangat, plus nad cakap kat hubby yang ari tu tak gi kerja sebab kepala sangat sakit. hubby siap pesan kalau rasa lagi sakit contraction terus gi hospital. so smbung tido.... ZZZZZZZ

dalam kul 9 pagi, mak metua den ketuk pintu kejut.. cakap siap2 la.. jum gi hospital cek2.. mana la taw.. sebab kan contraction semalam mungkin dah bukak ker.. so dengan tak banyak soal bangun n siap.. tapi masa tengah siap tu.. kepala berat n sakit sangat.. siap muntah lagi.. dalam hati dah cakap.. nie mesti bp aku naik nie, sebab tak cukup tido.. ( masa dalam preggy memang tak de masalh bp.)..

bila da siap terus la bergerak gi ppum, smp2 jer amik no.. hah part nie yang aku suka check kat ppum, sebab bila ko dah buat appointment memang ko takyah tunggu lama2.. atau pun kalau ko walk in tak yah tunggu lama..  bila dah amik no and buat pembayaran terus la gi kaunter checkup.. check urine, check bp

bila smp check bp.. sekali bp aku 171 ko.. tinggi giler.. masa nie nurse siap cakap, aku de darah tinggi ker.. memang aku takde darah tinggi..

tapi aku taw punca nyer sebab contraction malam tadi.. so dengan sepantas kilat nurse tu refer aku kat doc.. emergency la katanyer.. smp2 kat doc, doc pun terus check bp aku secara manual.. sama gak. bp aku tingi 170 ke atas and aku pun explain la kat doc tu yang malam tadi aku contraction. 

dr yang cek aku tu lelaki. so bila dia nak cek bukaan katanyer.. dia panggil la sorang dr pakar perempuan mintak tolong cek kan bukaan kat bawah tu (ms V kiter tu)..

mungkin dr nie tahu kot yang aku  nie segan..

bila dr perempuan tu check bukaan kat bawah, sekali dah open 2 cm.. eh aku pun pelik.. camne ley open padahal aku tak rasa sakit pape pun accept malam tadi la...

memang serius aku tak sakit pape kat bawah n perut.. n air ketumban pun tak pecah..
lepas dah cek2 tu dr suruh gak aku admit, sebab dia risau bp aku tinggi.

nak tak nak aku pun admit la.. masa admit tu sempat la bedal nasi lauk satu.. nasi lemak satu.. amik ko.. makan tak ingat dunia.. so lepas relax2, dalam pukul 4.00pm camtu adalah doc n doc pelatih datang menyibuk2 kat katil aku.. dr pakar tu mintak nak seluk n nak cek bukaan, mana la taw kalau da terbukak besar, masa nie dia seluk tersangat la sakit yer... sekali dr tu menjerit 

"eh, awak da bukak 5cm la... cepat nyer"

masa nie aku terkejut giler.. hah cepat nyer...dr tanya lagi..

" awak de pecah air ketumban ker"

"takde pun doc"

"hurm"

"sekarang nie heartbeat anak awak laju la. so kiter terpaksa tolak awak gi labour room yer.. emergency case, ready for deliver"

mak ai masa nie tuhan jer tahu.. first dalam hati cakap.. eh aku nak bersalin dah ker... cepat giler... masa nie da la takde sapa2 kat sisi... nurse pun pe lagi.. suruh kemas barang n tulis nama kat beg.. nanti family datang boleh amik.. n dia siap suruh aku buang air besar ko... apa lagi.. cucuk enema la kat belakang bawah...

masa nie tak sampai 1 saat, terus berlari ke toilet dalam keadaan masih lagi sakit seluk...

dah selesai urusan kat dalam toilet, sempat telefon mak metua bagi taw nak masuk labour room n sempat lagi tepon suami mintak ampun n mintak suami tolong telefon mak aku mintak ampun on behalf.. sebab dalam labour room tak boleh bawak masuk hp ( masa nie la semua orang nangis2 termasuk la aku) (T_T)

so duduk atas wheelchair, di tolak la ke labour room level 2 tak silap la... masa nie semua nurse baik sangat2 ko.. siap nurse yang tolak wheelchair aku tu ajak camne penafasan nak bersalin, apa ayat yang patut di baca n bagai2 lagi la...

so smp bilik bersalin, aku terus naik katil, masa nie da datang da satu perasaan yang sangat nervous k... orang depan kiri kanan semua sakit nak bersalin... macam2 bunyi la aku dengar..

so dalam kul 5, datang la doc pakar o&g and doc pelatih, sesi temubual bermula...  macam2 la di tanya.. last2 dorang decide nak pecahkan air ketuban aku.. plus masa nie da terbuka dekat 6 cm n yang aku risau waktu nie, hearbeat anak aku laju ko... dekat 200.. dr cakap kalau heartbeat nie berterusan laju after pecah air, emergency c-zer ... owh tu yang tak nak tu..

lepas dah pecah air tu.. aku menahan sakit dekat 5 jam la.. memang masa nie layanan doc n nurse terbaik la kat ppum, especially doc pelatih.. memang terbaik.. masa time aku tu.. de 2 dr pelatih lelaki di tugaskan jaga aku... sebab each katil memang dorang assing 1 or 2 dr pelatih.. dr2 pelatih dua orang tu memang tip top la jaga..siap cool down kan aku.. tolong bagi minum air selusuh.. masa nak dekat2 bersalin tu.. tak yah la citer.. memang aku menjerit tak tahan.. tapi relax jer dr n nurse kat situ.. tak marah2.. 

alhamdulillah, tepat kul 10.22 malam, aish selamat di lahirkan.. dengan bantuan dr n nurse yang guide aku masa sesi teran meneran.. seriusly, masa dr cakap aku dah boleh teran.. aku siap tanya kat dr n nurse.. camne nak teran? huhu memang kelakar la nie...

tapi boleh aku katakan, setakat nie experience aku bersalin dekat pusat perubatan universiti malaya nie terbaik.. bukan saja fasiliti dia, tapi most of nurse n dr nyer baik2...

if kiter buat follow up checkup kat sana pun, sistem nyer teratur plus sekarang for O&G dekat bangunan baru, jadi wad n fasiliti nyer baru and updated... wad pun cantik n bersih yer.. food boleh la tahan, tapi still boleh makan... 

owh yang penting kalau bersalin kat situ.. dia bagi pampers n mini set barang2 baby.. n sepanjang dalam wad dia provide baju tuk mother n baby, bawak baju tuk discharge je la...

n satu lagi....

bill pun tak mahal, masa bersalin ari tu nad di charge RM 449 jer... if c-zer nad dengar dalam 1k- 1.5 k  jer... still affordable, n plus kat situ memang de semua dr2 pakar...

so memang di suggest kan pada ibu2 yang bakal bersalin, ppum is the best hospital to get first experience bersalin... 
after bersalin,  dinding wad bersalin dia kaler puple ada rama2 lagi...

aish fresh from oven


Muhammad Aish Ilman bin Mohd Aznoor

to future mother, boleh la letak PPUM as one of the list hospital pilihan anda.. :)

if ada sebarang pertanyaan or nak buat tempahan bersalin kat PPUM

you can call this number 03-79494422 mintak sambung ke bahagian O&G 
or 
boleh layari www.ummc.edu.my

sesiapa yang pernah bersalin kat sana..you can share your experience kat sini k!
sharing is caring..

Thank you for reading this entry!



27 comments:

  1. Alhamdulillah seronok la akak boleh bersalin normal :)

    ReplyDelete
  2. phew, mendebarkan baca story ni.. semua nye dipermudahkan. baguslah PPUM, tapi jauhla dari rumah saya kat Batu Caves ni

    ReplyDelete
  3. Mummy raisha: huhu.. memang sangat seronok n enjoyable moment...
    Mrs.yana: hehe tu baru tulis sikit2.. kalau tulis secara details memang mengelabah lagi... haha owh batu caves ae.. memang agk jauh la.. takpe.. pilih yang terbaik k... :)

    ReplyDelete
  4. 1st time akan bersalin di PPUM, skrg sdh masuk 32weeks. sblm ni private jd semua nya nurse yg handle termasuk baby kite. tp ble dh baca entry u rasa semangat sikit. hopefully sy dpt layanan baik mcm tu jugak. actually this is gonna be my 4th c-sect

    ReplyDelete
  5. tahniah dpt bby boy...sye pn dh 36w..n nk brslin kat ppum...bce ksah sis nie rse smngat n xsbar lak nk tggu wktu brslin...hrap2 dprmudahkn cam sis...nk tnye law...nnt nk msuk LR, ade x nurse mntak bju n bdung bby?ke sume ppum dh sdiakn?kite just bwa dri jew msuk LR?

    ReplyDelete
  6. wanie: hi.. heheeh saya doakan segalan urusan awak di permudahkan.. don't worry... ppum nyer layanan memang baik..

    sharifah shahirah: owh tak payah bawak masuk LR baju2 tu semua.. sebab sepanjang you dalam hospital tu.. ibu n bb kena pakai baju ppum.. pampers pun tak yah bawak masuk LR, sebab dorang akan provide.. tapi bju2 tu you kena simpan kat wad k... jangan tak bawak plak.. hehehe

    ReplyDelete
  7. salam, nk tanya, suami blh teman x mse bersalin or msuk labour room tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslm

      masa time saya dulu.. suami tak boleh teman masuk labour room..
      suami n family kena tunggu kat waiting room..
      tapi saya dengar tahun nie da boleh.. tapi pape pun boleh call n tanya dorang...

      Delete
  8. Suami bole teman x masa bersalin? Dgn bole tak suami teman masa kat hospital?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam

      masa time saya dulu.. suami tak boleh teman masuk labour room..
      suami n family kena tunggu kat waiting room..n dalam wad( tapi ikut waktu melawat la..)
      tapi saya dengar tahun nie da boleh.. tapi pape pun boleh call n tanya dorang...

      Delete
  9. ishhh berdebarnya alhamdullilah la akk selamat melahirkan baby yg comel , sy pon ingat nk bersalin kt PPUM tapi doc yang sambut baby kita tu doc melayu ke ??

    ReplyDelete
  10. salam,nad.hi...ni k.imi..trjumpa blog nad msa tgh google2 pasal hospital bersalin di KL & Selangor:)..ini anak ke3 inshaaAllah..kedua2 yg awal akak bersalin kt gormen kt kedah :) klau nad x keberatan,k imi nk tnya 1 soalan..kt ppum lepas kita bersalin tukan dia jahit kt miss v kita tukan...they olllsss bius tak dear?....pssttt..kt gormen they olllsss xbius tau...sakiiitttttt!!! :(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslm.. hi.. sori baru terbaca your comment... masa lepas bersalin tu.. dia jahit miss v kan.. masa dia jahit nad nyer miss v.. memang dr tu bius.. kalau tak bius sakit taw...
      nad dia jahit 3 layer.. so dapat cucuk bius 3 kali.. tapi boleh jer... if tak tahan sakit.. mintak la dr tu bius kiter.. heheh bila bersalin? anyway good luck

      Delete
  11. i bersalin kat PPUM tahun 2011. Masa tu bangunan lama. Doktor semua bagus. Nurse tu standard la garang kan. Tapi ok je. 2011 tu czer. Cost duduk seminggu plus csec, RM1600. tahun 2012(september) dah merasa bangunan baru.jakun kejap. hehe.Bersalin normal. Cost 24jam dok dlm tu + ubat2 Rm500 je. Kalau siapa tak pernah check up situ,kena deposit RM500. nak discharge nnti dia tolak la berapa kos nya.

    ReplyDelete
  12. kt ppum husband blh msk skali x kt labour room tu?

    ReplyDelete
  13. Salam pn. Nadira nak tanya katil di bilik ward 1 katil 1 bilik sekali dgn toilet atau byk2 katil mcm kat hospital goverment tu?

    ReplyDelete
  14. Hi Nad...suka baca entry awak..next year saya akan deliver anak No-3..bagi saya, selepas saya bersalin anak yang 1st & 2nd, setakat ni servis kat PPUM tak pernah mengecewakan..tip top...even setiap kali check up pun, saya akan pergi kat PPUM...sebab selesa dan suasana dia tak se-stress seperti kat klinik kesihatan..Doktor & nurse pun baik2..tak de yang herdik2 kita..that's why bila preggy anak no.3..saya dah tetapkan hati untuk bersalin di PPUM..tak e yang lain..hehehehe...

    Even husband tak boleh masuk masa kita nak beranak..doktor & nurse pun sangat membantu...siap bagi kata2 semangat..bagi baca doa supaya kita lebih kuat untuk menghadapi dugaan di bilik bersalin..saya teringat masa bersalin anak no-2, saya minta anak saya dikeluarkan cara forcep kalo tak de pilihan..sbbnya saya dah tak larat time tu (sbb time tu pukul 2.00 pagi..heheh)...tapi doktor dan nurse bertugas time tu sangat membantu...mereka kata mereka nampak saya boleh bersalin secara normal..so mereka minta saya kuatkan semangat dan setkan minda yang saya boleh bersalin normal..teran punya teran...Alhamduilillah..tak lama lepas tu..saya bersalin normal tanpa bantuan forcep..dan epidural...hehehe...bila baca entry Nad..saya rasa lebih yakin untuk guna khidmat PPUM lagi untuk bersalin anak No.3 kali ni...=)

    ReplyDelete
  15. assalam..sy first time ni..ngat nak ppum je sbb dekat ngan umah..selalu teman kwn bersalin situ..ok la kan..

    ReplyDelete
  16. Tumpang tanye... siapa nama doktor yg in-charge masa u deliver?

    ReplyDelete
  17. ok.. tak sabo dah nak pegi register kat PPUM.. hehhe

    ReplyDelete
  18. Kat PPUM husband tak boleh masuk. Tapi servis bagus zu empat2 bersalin di ppum. Yg bangunan baru ni cantik, aircond, katil maximum pun 4 baded, selesa sangat. Tapi sekarang nak bersalin ppum kene datang booking awal. Kalau dah 3 bulan cepat2 pegi booking sebab takut dah penuh.

    ReplyDelete
  19. ok! next week jgk sy booked ppum! hehe. dekat jg dgn rumah. mmg plan dr awal nak bersalin kt ppum. masa misscarriage sblm ni pun kt ppum. mmg nurse n doc kt situ baik2 sgt222... dalam nasihat ilmu keagamaan x tinggal. alhamdulillah. doakan sy dpt menempuhi moment bersalin yg paling indah nnt :) <3

    ReplyDelete
  20. Anak pertama dan kedua saya bersalin di ppum. Servis memang superb especially sejak wad bersalin bertukar wajah ni. Nurses and doctors sume baik2. saya akan bersalin bulan feb 2015 ni, dan ppum masih lagi pilihan saya. Setakat yang saya maklum smp skrg husband tak boleh masuk dalam labor room. fathers kena tunggu kt waiting room. 1 bilik ada 4 katil dan 2 bilik air, bilik mmg selesa walaupun share 4 orang. wish me and all mothers out there all the best. have fun, enjoy the moment!

    ReplyDelete
  21. wahh seronok bace experience orang bersalin...kite xde anak lai, nnt camnelah kan.... :D insyaallah PPUM akn duduk dalam list kita jugak, bila ngandung nnt :D

    ReplyDelete
  22. huhu cantiknya anak akak ,i baca entry nie sebab ,i nak masuk nursing kat ppum sbb tu.kena tahu pasal ppum nie.anyway thank you for ur tip top details.^_~

    ReplyDelete
  23. huhu cantiknya anak akak ,i baca entry nie sebab ,i nak masuk nursing kat ppum sbb tu.kena tahu pasal ppum nie.anyway thank you for ur tip top details.^_~

    ReplyDelete
  24. wad 1a tu satu bilik ada 4 katil ke?

    ReplyDelete

 
Copyright © Nadira Ismail | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in