Review: UMRA Medical Centre @ Hospital UMRA

Assalamualaikum

huhu janji nak reveal kan tempat nad bersalin untuk baby no-2 nie kan,.
hah tu tajuk kat atas tu la tempat nad bersalin..
ok nak bersalinkan aziz kat UMRA Medical Centre, Shah Alam
pada siapa yang nak taw macam mana pengalaman bersalin.. boleh baca kat sini

so i believe ramai mommies kat yang baca nie mesti nak taw camne service bersalin kat hospital nie..
believe me, if korang google n cari pasal umra nie, mesti korang akan baca negetive and positive pasal hospital nie. so meh baca my review tentang hospital nie..

ok kronologi bersalin nad korang boleh baca kat entry sebelum nie k.. so entry kali nie more to review je.
nad since dapat tahu pregnant, nad check up kat klinik biasa je.. so bila kandungan cecah 7 bulan, nad da mintak refer ke hospital UMRA nie.

dari segi appointment di UMRA nie, everything ok for me.. tak di nafikan memang sangat ramai yer orang datang checkup kat UMRA, tapi for me it's normal.. ada juga dikalangan ibu2 yang nad rasa baru pregnant duk merungut sebab kena tunggu lama for check up and merungut kat nurse.. huh kalau ko gi klinik kerajaan la, lebih teruk dari tu kena tunggu.. tapi ok la setiap kali nad gi checkup kat umra at least amik masa dalam 2 jam tuk settle semua.. takde la lama sangat.. nad setiap kali gi check up da standby everything.. mesti bawak novel, minuman dan makanan.. n bila sampai kat umra i akan cari spot yang cantik untuk baca novel sambil tunggu turn tuk check up.... kat umra nie bila kiter checkup.. first dia akan timbang berat kiter.. amik tekanan darah n buat urine test.. then baru la tunggu tuk jumpa dr.. setiap kali jumpa dr, dr akan check perut n scan baby.. then bila kandungan dah cecah 38 minggu dorang akan buat ctg scan.... tu dari segi check up la..

ok dari segi bilik dan service Doktor n Nurse, nad kategorikan tip top, nurse layan sangat baik dan sabar and doktor pun sama, dorang memang menjaga patient sangat2..
dari segi kemudahan bilik bersalin.. ok kat umra nie de 4 kategori bilik which setiap bilik harganyer berlainan dan environment pun lain.. macam nad.. nad amik bilik executive single room. bilik dia memang selesa dan besar. selain tu suasana UMRA nie pun selesa sangat..
yang penting husband boleh masuk waktu kiter bersalin tu.. and doktor bagi husband potong yer tali pusat anak... moment yang best taw.. (*_*)



ok nie bilik nad.. executive single room.. bilik ni besar n de bilik air sekali. 
selesa la.. husband pun ada tempat tido.. almari sangat banyak yer...



 nad pun dulu de gak baca review kata umra nie suka c-zer patient.. but serius.. sepanjang nad kat sana waktu admit nak bersalin.. takde perkataan c-zer pun doktor sebut kat nad.. dorang lagi suggest untuk go for normal delivery k... and alhamdullilah nad selamat bersalin secara normal without epidural, walaupun kali nie sakit dia memang lama... 

this my bill semasa bersalin.. bill nie untuk penginapan executive single room and nad bermalam selama 2 malam.. kenapa 2 malam sebab masa tu shah alam di landa bencana takde air yer.. then nad mintak ngan doktor tu nak duk kat sini for 2 days.. lagipun masa tu nad tak buang air besar.. jadi doktor kata ok jer..
yela janji bayar kan.. tapi overall nad satisfied la ngan harga and facility UMRA... 
*p/s- mesti ada yang kata mahal kan.. hehe nad dapat claim untuk bersalin nie..
 tu pasal gi umra.. 

so to  mummies out there nad memang recommend la  bersalin kat sini dan my review service and facility UMRA sangat bagus.. kalau ada yang tak ok tu bagi nad very minimum n boleh diaccept..

so kat bawah nie nad attachkan brochure pakej2 dorang...

Pakej UMRA

Pakej UMRA

menarik kan... hehe tapi memang ramai taw orang yang datang sini untuk check up and bersalin.. mummies semua kena banyak bersabar k..

p/s- berbeza sungguh pengalaman bersalin kat PPUM n UMRA, and mana satu lagi best?
hehehe adalah..

Hello world.. aziz n aish


sharing is caring

thanks for reading this entry..


10 comments:

  1. Sy sll jgk dengar pasal UMRA ni..kind of glamer jugak. Hihi. Btw, sy tgh compare kan pakej dan rate bersalin. Sy ada buat entry rate dan pakej bersalin di Naluri Medical Centre..

    http://mummygojez.blogspot.com/2015/01/pakej-bersalin-pusat-perubatan-naluri.html?m=0

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas prkgsian kak nad.saya tgah survey hosptal mana utk sy bersalin nnti..ini anak sulong n baru 3 bulan..tp dh search awal2 dah..hehehe..biasanya kena booking dlu yer and then kita kena stay kt hpital tu sblum kita rasa sakit nak bersalin yer..sorry xde pglaman..

    ReplyDelete
  3. Salam Nad... dulu saya pun bersalin di UMRA... Kali ni saya masih terfikir-fikir juga.. InsyaAllah mungkin di UMRA untuk kali kedua ni.... Bagi saya..okla servisnya.. yang best lagi masa bersalin dulu tak bermalam pun... tapi kiranya da tinggal dalam satu hari... Trima kasih share umra nye latest package... heee.. senang2 jemput lawat www.kindhearty.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. bg saya ok je umra ni..harga berpatutan..anak kedua lahir kat sini march 2014. mg masa tu pun tgh ada krisis air..servis pun ok je..anak ketiga ni mg plan nk kat sni je..senang..mals nk pg private lain yg charge gila2..mcm anak 1st dulu kat DEMC..tmpat mgla cantik tp doc asyik ckp nk cezer je..last2 mg cezer dgn bil kat 10k!

    ReplyDelete
  5. Salam Nad...saya pun deliver dkt UMRA ni awl bulan march hari tu. Macam Nad juga experience yang ok dapat service yang orang kata tip top. Tapi mungkin bukan rezeki saya tak seperti nad sebab emergency ceaser, baby dah poo pooo dan kos 5K. Alhamdulillah baby semua sihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HI, thank you so much for the information. Im thinking to deliver the baby in UMRA too and now im 32weeks and next week Im planning to go there.
      As for emergency c-sect, 5k is the total bill with the baby as well?

      Cheers..

      Delete
  6. Freewilly, anak 1st awak kt demc caesar kn. Then anak y 2nd kt umra kna caesar jgk ke?

    ReplyDelete
  7. Nak tanya.. Masa bersalin dr perempuan or doc laki yg sambut baby?

    ReplyDelete
  8. Doc perempuan yg akan standby sambut baby if normal. Doc lelaki akan standby in case Ade complication kena c-sec ke ape cmtu sbb doc pakar

    ReplyDelete

 
Copyright © Nadira Ismail | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in