Insurance for Kiddo ?

Assalamualaikum



apa pendapat korang?




perlu tak insurance untuk anak2?

yay or nay?




Ini pendapat nad.. bagi nad selepas berlaku beberapa kejadian yang melibatkan anak.. nad terus tukar persepsi dalam insurance nie.. for me yes! you should have insurance for your kiddo.




y?




this is my story from seorang yang sceptical about insurance..




yes.. nad nie seorang yang sceptical about insurance. bagi i bila orang insurance telephone nak cakap pasal promo nie la.. promo itu la.. package ni or package tu.. nad terus cakap
 ' i'm not interested'. masa tu la nad n mr shuben pikir.. takpe kiter pakai insurance company je.. then ramai gak cakap.. guna je insurance company je... jimat.. tak perlu nak bayar monthly.. guna je benefit tu... jadi memang kami tak nak la amik insurance nie.. 


untill one day..

aziz sakit n batuk berpanjangan.. tak silap masa tu umur dia 4 month ++.. if sapa yang follow my IG & FB.. memang aware masa tu aziz batuk lama sangat.. almost 1 month.. da bawak gi klinik pun tak baik.. try cara alami pun tak baik gak.. jadi one day tu nad bawak la gi hospital after bb sitter dia call n cakap aziz tak boleh nak bernafas sangat.. bila dr check, rupanya aziz kena bronchitis. then dr cakap lendir sangat banyak n ada wheezing sound kat paru2 dia.. so dr push untuk admit sebab nak bagi antibiotic and nak sedut kahak dia sebelum paru2 dia kena infection... 

jadi kami pun dengan confident cakap ok.. masuk la.. guna insurance tempat kerja la.. 

so dengan confident bagi la kad insurance family company hubby.. lepas menunggu almost 15 minutes.. tiba2 bahagian admission cakap nama aziz tak registered dalam insurance tu.. 

wahhh masa nie hubby da mengelebah.. nad relax lagi.. then cakap takpe.. guna insurance company nad.. so after 10 minutes.. bahagian admission bagitaw benda sama.. yang nama aziz takde dalam list.. 

wah masa nie da cuak.. mr shuben pun cuak gak.. then dia call hr opiz dia n tanya kenapa nama aziz tak de dalam insurance company.. sebab masa aziz lahir dalam sebulan tu dia da register da kat hr opiz dia tu... sepatutnyer after 14 hari da masuk da dlm coverage kan..

so bila check. rupanyer hr opiz dia tak buat kerja.. means masa mr shuben submit borang registration tu.. dia buat ikan perkasam je kat opiz.. wah masa nie hubby da bengang da.. plus hr opiz dia cakap.. "you bayar la cash then claim".. wah masa nie hubby cakap la kat dia.. "meh ko bagi 3 ribu kat aku.. aku bayar kat hospital nie" baru terdiam hr dia.. 

then hubby report kat manager dia to take action sebab hr dia tak buat kerja.. bila da kena sound camtu baru la terhegeh2 hr dia nak call insurance n registered.. n of coz it takes few days to active the coverage kan...

then my company plak... sebab nad in hr department.. so when i start je masuk opiz.. i terus send email to insurance broker untuk register aziz.. then my case plak.. the insurance broker tak buat kerja gak.. tak submit nama aziz untuk active kan coverage dia.. then apa lagi la.. i terus la marah.. memang kena marah.. but luckily insurance broker tu admit mistake dia.. memang masa nie frust betul la guna insurance company nie.. tak secure langsung.. if anything happen to  family la.. camne? 

bukan semua orang berduit nak bagi deposit kan.. 

y nad gi kpj instead gi hospital gov.. sebab masa tu pikir boleh guna insurance company la.. n memang niat nak admit kan aziz untuk futher check up.. sebab aziz da batuk teruk sangat.. if gi gov hospital.. asyik cakap takde pape je.

Jadi nad tanya  kat kpj if nak admit, berapa deposit if tak guna insurance.. sekali dia cakap deposit 4 ribu.. wah mana ko nak cari on the spot deposit tu kan.. da la masa tu pukul 4 petang.. of coz if nak kuarkan duit asb pun memang tak boleh la waktu tu... 

jadi kami buat keputusan untuk refer pergi PPUM

so we talk to the Dr.. and inform about the problem.. then mintak surat refer to PPUM..
Dr tu very understanding and bagi surat refer to PPUM for futher check up..

then kami ke PPUM next day bawak aziz.. tapi PPUM tak nak admit.. sebab dia cakap aziz nyer condition tak teruk.. so dia bagi ubat n ajar camne nak keluarkan lendir dari hidung aziz tu.. 

so di ringkaskan cerita.. aziz makin teruk gak.. untill one night tu muka dia da biru bila asyik batuk2 n dia sukar nak bernafas sanat.. tengah malam kami ke kpj bawak dia.. sebab kpj paling dekat dengan rumah.. 

sebelum tu i call insurance to make sure nama aziz da registered.. 

alhamdullilah.. malam tu gak aziz masuk hospital and kena nabulizer on the spot.. 

sapa2 yang follow my IG n FB.. tahu la raya puasa tahun nie kami beraya kat hospital..
aziz kena admit dekat seminggu... 

so dari kejadian nie.. kami realize yang kami perlu amik insurance untuk anak2.. bukan sebab nak tunjuk ko banyak duit ke apa ke.. tapi untuk keselamatan dan keselesaan anak2.
tak bolej nak harap insurance tempat kerja nie.. sakit hati bila dorang nie tak buat kerja sangat.. gerammmmmm !!!!

after survey few package insurance.. and some of my frenz kenalkan kawan2 dia yang ejen insurance... akhirnyer i decide nak amik Prudential BSN Takaful dengan Ejen Niki.

Memang dia the best ajen i rasa.. dia datang jumpa i n brief very details on setiap package yang dia suggest..

dalam banyak2 ajen yang i jumpa... first time i jumpa dia.. terus i decide nak amik dengan dia.. 



aziz n aish medical card n my agent business card

entry nie bukan di tulis untuk promote purpose.. but entry nie adalah pendapat dan pandangan nad sendiri.. which as a parents kiter nak dapat kan terbaik untuk anak kan.. 
jadi memang nad sokong seratus peratus.. yang parents kena amik insurance untuk anak..
if berkemampuan amik la insurance untuk anak2.. amik package yang bermanfaat untuk dorang.. 

macam nad amik package medical card and also investment untuk education dorang.. 
bila di pikirkan.. tiap2 bulan nad boleh shopping online beli baju n bagai sampai beratus kan.. but berkira nak bayar insurance anak kan..

then bila tragedi nie happen to me.. terus i realize that memang i kena amik insurance untuk my boys ( nie la orang kata da terkena baru nak sedar kan! padan muka ko nad :) )

heheh bila da amik nie.. alhamdulillah lega rasanya..

kalau korang nak amik insurance dengan ejen yang i amik nie.. please call her and buat appointment dengan dia.. korang boleh tengok details dia kat gambar di atas.. zoom it

alhamdulillah.. dia ajen yang bertanggungjawab dan memahami

thanks niki.. 

nie la niki.. dia datang melawat aziz masa admit hari tu





kiter happy bila anak2 pun happy kan.. 


budak sakit sampai sebulan nie kan.. geram je tengok dia..  :)


till next entry ya !





0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Nadira Ismail | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in