Tips Memandu dengan bayi

Assalamualaikum

Memang susah bila semua benda kena buat sendiri.. especially kalau working mom.. and lagi pening bila kena drive sambil bawak baby. setengah ibu - ibu di luar sana tak berani nak drive sambil bawak baby. ye la mana nak drive lagi.. mana nak tengok anak lagi.. if dapat baby yang crancky and tak suka duduk dalam car seat.. huhu memang naya

macam nad, kedua dua anak nad berbeza.. masa aish baby.. dia tak suka duduk dalam car seat.. so kalau ada urgent matter yang nak kena buat.. nad kena tunggu my husband balik n bawak nad kemana mana or nad terpaksa tinggalkan aish dekat my sister or my PIL.

tapi aziz.. different.. dia boleh di bawak berbincang kalau nak drive bawak dia..
macam aziz.. alhamdullialah, dia nak duduk dalam car seat. memang memudahkan nad kalau de benda urgent yang kena settle and in same time kena bawak dia kan.. macam baru nie.. my husband admitted hospital and i terpaksa handle anak2.. tapi alhamdullilah both my family in law very helpful.. especially jaga aish.. hehehe.. i memang surrender kalau bab bab aish nie..  tapi lucky aziz ok.. baru nie drive berdua dengan dia dari shah alam ke selayang then patah balik ke shah alam.. alhamdullilah aziz behave and memahami yang ibu dia kena survive..

from both experience i realize kalau nak drive sambil bawak baby.. kena prepare few benda supaya dia tak merengek dan kiter pun selesa dan tenang nak drive.

nie tips dan experience dari pengalaman nad harap dapat memberi manfaat kepada mummy di luar sana.

Tips # 1
- kena make sure baby dalam keadaan bersih dan selesa. .sebelum nak bergerak tu tukar la siap pampers dia.. pakaikan dia pakaian yang dia akan rasa selesa.. kalau rasa kereta tu aircond dia macam kat kutub utara.. so pakaikan la dia dengan pakaian yang selesa.. but kalau kereta tu aircond dia macam kat gurun sahara.. pakaikan dia dengan pakaian yang boleh ada flow angin...


tips # 2
- prepare siap susu dia.. bila nak travel tu.. bancuh siap2 susu anak tu.. n letak kat tempat letak air dalam keta masing2.. kalau dia nangis je.. sumbat je susu tu dalam mulut nyer.. if ibu yang menyusu badan.. siap2 kan masuk susu yang di simpan tu dalam botol susu.. kalau yang jenis direct breasfeeding.. sebelum drive tu.. susu kan dia siap2 sampai dia tertido...


tips # 3
-  pastikan car seat dia selesa dan penuhkan toys.. letak toys yang tak menganggu kiter ketika memandu



tips # 4
- sentiasa standby kain untuk pape masalah ke.. then wallet or duit untuk bayar toll or apa - apa siap2 standby.. standby air minuman untuk ibu2 gak.. then bila semua ada.. boleh la drive dengan keadaan yang tenang


tips # 5
- baca la doa dan memohon supaya permudahkan ibu2 ketika memandu..





memang kadang2 rasa dugaan betul kalau drive with baby yang bawah 6 bulan nie.. sebab dorang nie tak nak duduk diam dalam car seat.. tapi if kiter train dia hari2.. insyaallah dia akan ok..
macam aish dulu.. nad tak berkesempatan nak train dia.. but kali nie aziz memang nad akan train dia habisan ... susah nak ke mana2 if baby tak nak duduk dalam car seat..

korang boleh follow my tips nie.. setakat nie semua tips nie success la.. hehe


video

Sharing is caring

Thank you for reading this entry!!



2 comments:

  1. hi salam kenal;

    i takde experience drive dgn my baby. dah beso baru berani bawak kalo tak tgu husband balik la jawabnye. hehehehe. but yang penting safety tu yg paling utama. bila drive bkn je dgn baby even dgn sesapa pon jangan pegang hp sambil drive. wuwuwuwu takut la kan in case ape2 terjadi.
    :)

    mommycha!

    ReplyDelete
  2. setuju dengan tips2 yang nadz bagi ni.... bagus, dan prektikel... :D

    ReplyDelete

 
Copyright © Nadira Ismail | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in